bonyolito weboldala
http://piszkozat.hu/bonyolito
vissza a főoldalra

Szavakon száguldva
2015.03.01 - 22:39

Egy szörnyû baleset rengette meg a tudományos életet.
Egy szabálytalanul közlekedô autó elgázolt egy járókelôt. A sérültet kórházba szállították, állapota súlyos, életveszélyes.

Az eset körülményeit több hatóság bevonásával a Központi Szakértôi és Intézet munkatársai is vizsgálni kezdték. Sajnos az utóbbi idôszakban gyakran kellett állást foglalniuk ilyen, vagy hasonló balesetekben, de hiába az áldozatos kutatás, értékelés, elemzés, analízis és szintézis, ha ezt a romló tendenciát nemhogy megállítani, hanem lelassítani sem voltak ezidáig képesek.

Régebben is akadt éppen teendôjük, de volt is foganatja munkájuknak, sôt ha szabad így fogalmazni, át is estek a ló túlsó oldalára.
Korábban leginkább az volt jellemzô, hogy egy gyalogos gázolt el egy autót és ezeknek az eseteknek a minimálisra szorításától remélték a közlekedésbiztonság helyreállítását, javítását. Nem volt könnyû feladat és nem is ment egyik napról a másikra, ám elôször egészen gyümölcsözônek tûnt a befektetett energia, odafigyelés és akarat.

Lassan teljesen megszûntek a brutális gépjármûgázolások és a sajnos azokkal gyakran együtt járó cserbenhagyások is. Szép, fokozatosan csökkenô tendencia volt fellelhetô statisztikai adatokban, kimutatásokban.
Aztán, mint az élet oly sok területén – oktatás, egészségügy, közbiztonság, munkahely – és szociális biztonság megteremtése – a túlbuzgóság visszaütött.

Miután sikerült a nullára visszaszorítani a gyalogosok által elkövetett súlyos kimenetelû közlekedési balesetokozásokat, a gépjármûvek testtel történô rongálást, átbillenve a csúcson – vagy a holtponton, ahogy tetszik – az autók, tehergépkocsik kezdték a két lábon közlekedôket elcsapdosni, falhoz kenni, szerencsésebb esetben „ csak” elsodorni. Most ott tartunk, hogy kizárólag gépjármûvek gázolnak – ide értve a késôbb csatlakozott vonatokat, repülôgépeket is – amik, mintha revánsot akarnának venni a korábban elszenvedett sérelmeik miatt, ami ugyebár nyilvánvaló képtelenség, hiszen egy jármû nem tud gondolkodni.

Vagy mégsem akkora képtelenség? Engem ez a gondolat, már napok óta gyötör.
Mi? Hogy badarságokat beszélek? Hogy ostobaság feltételezni, hogy ember gázoljon gépet?
Én erre csak azt tudom mondani, hogy ha olyan nagy ostobaság lenne, ha annyira egyértelmû lenne, megírná-e az újság, bemondaná-e a híradó, hogy egy gépkocsi elgázolt egy gyalogost. Kihangsúlyozva, hogy egy gépkocsi. Ugye, hogy nem?

Én már azon is eltöprengtem, hogy lehet ugyanarról a gépkocsiról szól a fáma, hiszen mintha minden esetben az egy szócskára helyeznék a hangsúlyt ...

Kommentek

Még nincs egy komment sem, ehhez az íráshoz!


Szeretnél hozzászólni ehhez az íráshoz?
Kattints ide a regsiztrációhoz, vagy ha már tag vagy, lépj be ide kattintva!


Üzenet küldése a felhasználónak
Neved:
Üzeneted:
 

 
bonyolito
katt a nagyobb képért
Bejegyzések száma: 69
Hozzászólások száma: 19
Üzenet küldése
bonyolito weboldala

Ezen az oldalon megtalálható bonyolito összes írása.

Copyright (c) piszkozat.hu 2008

Szabályzat    Adatkezelési jognyilatkozat    Kapcsolat