bonyolito weboldala
http://piszkozat.hu/bonyolito
vissza a főoldalra

A meg nem értett tehetség
2013.12.04 - 20:41


Élt egyszer az Óperenciás tengeren túl egy tollforgató. Szerencsétlenségére tehetségének még a körvonalait sem látta, vagy nem akarta észrevenni a mélyen tisztelt publikum. (Talán fura "publikálni" az olvasóközösséget, ha nem a cirkusz világában gondolkodunk, de ez is példázza hôsünk teljes és javíthatatlan érzéketlenségét a mûvészetekhez, kiváltképp az irodalomhoz.)
A legjobban akkor járt volna, ha nem fogott volna a kezébe tollat, vagy nem ült volna le a gépe elé, hogy haszontalan és zavaros, nehezen érthetô firkálmányaival beszennyezzen egy szép fehér ívet. De hajlíthatatlan gerillastílusa egy pillanatra sem engedte pihenni. Neki egészen egyszerûen alkotnia kellett. A lakása valamennyi helyiségében, de legfôképp az íróasztalánál. Az egyéb eldugott, rejtett kamraszerû helyiségekben végzett alkotó tevékenységérôl sem fényképes, sem írásos emlékeink nem maradtak fenn, de talán a munkásságának ez a vonulatát nem is baj, ha örök homály fedi.
Mint már említettem kíméletlen harcos volt, nem könyörült a szûziesen tiszta papírlapnak és mindenféle ostobasággal vetette tele. Néha a nagy lendületében még az íróasztalt is végigszántotta tollával, de ez külön szerencse, mivel így a kiömlött tinta nem ment pocsékba, azt a kis csatorna az utolsó csöppig az ölébe vezette.
Írásait kézbe sem vették, vagy ha igen, azért, hogy az alfelükkel olvassak el. Tüzelni, a szemeteskukába alátétnek, reá krumplit pucolni még alkalmasnak találták, de egyetlen sort sem olvastak tôle, belôle. Pedig de nagy örömet okoztak volna ôkelmének...!
Pedig szerencsétlen írt szakadatlan. Próbálgatta a mûfajokat, hogy kiteljesedhessék, hogy megtalálja mivel tudná a leginkább a mondanivalóját közvetíteni.
Sôt, hogy finomítsa stílusát, nagy költôk írók verseit nyálazta minden este. Írói, költôi kurzusokra iratkozott be és szabadegyetemeket látogatott, de mindhiába. A közönség kirekesztette, pontosabban tudomást sem vettek róla. (Igaz arról sem vettek tudomást, hogy már két éve nem kell súlyadót fizetniük, de az önkormányzat bezsebelte az "eltévedt" összegeket.)
Nem vásárolták a kínkeservesen kiadott könyveit, legfeljebb egyet-kettôt, mert olcsóbb volt, mintha asztalost hívtak volna, hogy megigazítsa az asztal lábát. Még folyóiratot is készített, amiben több kép volt, mint szöveg, hátha így megszeretteti az olvasást. De folyton falakba ütközött.
Nem kell nagy képzelôerô ahhoz, hogy belegondoljuk magunkat a helyzetébe és mi is nagyon elkeseredjünk a mellôzöttség miatt.

Egyik nap azonban egy érdekes dologra lett figyelmes. Ha felemelte a bal ezét és megnyomta a jobb szemét a hüvelykujjával, abbamaradt a csuklása. Pontosabban még egy különlegességet vett észre:vándorcirkusz érkezett a városba, de az igazán kódis fajtából.
Plakátjukon nem szerepeltek színes rajzok oroszlánokról, elefántokról, mert nem volt pénzük kifizetni a grafikust, vagy plakátfestôt, ha így jobban tetszik. Csak szöveg volt rajta. Szép nagy betûk és vastag számok.
A polgárok pedig csak álltak a plakátok elôtt és bámulták ôket. Tanácstalanul összesugdostak, de el nem tudták képzelni mirôl is adott hírt a falragasz.
Teltek múltak a napok és a cirkuszigazgató egyre csak ôszült és hullott a haja. Vendég alig-alig akadt, aki betért volna az elôadásra. Pedig már olyan akciókat is bevezettek, hogy egyet fizet hármat kap + koszt + kvártély. Ja és vattacukor. Ezt is szépen kiplakátolták, pontosabban a kiegészítô szöveget ráragasztották az eredeti cirkuszi plakátra. De a nézôszám egy fikarcnyit sem emelkedett.
Ekkor derült ki, hogy a városban írónkon kívül senki nem tudott olvasni.

Kommentek

Még nincs egy komment sem, ehhez az íráshoz!


Szeretnél hozzászólni ehhez az íráshoz?
Kattints ide a regsiztrációhoz, vagy ha már tag vagy, lépj be ide kattintva!


Üzenet küldése a felhasználónak
Neved:
Üzeneted:
 

 
bonyolito
katt a nagyobb képért
Bejegyzések száma: 69
Hozzászólások száma: 19
Üzenet küldése
bonyolito weboldala

Ezen az oldalon megtalálható bonyolito összes írása.

Copyright (c) piszkozat.hu 2008

Szabályzat    Adatkezelési jognyilatkozat    Kapcsolat