BEKÜLDÉS
      KEZDŐLAP
      REGISZTRÁCIÓ
      BELÉPÉS
      TAGOK
      FÓRUM
_


Legtöbbet olvasott művek

      Népszerű Történetek
      Népszerű Versek
      Népszerű Idézetek
      Népszerű Humor
      Népszerű Chat beszélgetés
      Népszerű Dalszöveg
      Népszerű Mondókák
      Népszerű Felháborító
      Népszerű Vitatéma
      Népszerű Gondolatok
      Népszerű Vallás
      Népszerű Kritika
      Népszerű Iskolai jegyzetek
      Népszerű Egyéb

 

Összes kategóriák

      Történetek
      Versek
      Idézetek
      Humor
      Chat beszélgetés
      Dalszöveg
      Mondókák
      Felháborító
      Vitatéma
      Gondolatok
      Vallás
      Kritika
      Iskolai jegyzetek
      Egyéb

Webáruház bérlés

Weboldal készítés

Webshop készítés

Beklüdve: Deutsch_ / 2013.07.13 - 13:46 / tortenet - irodalmi

 Elküldöm egy ismerősömnek

 Hozzáadom a kedvencekhez

 Hozzászólás küldése ehhez az íráshoz

Ormányi Józsa levele a vitézekhez

Ormányi Józsa levele a vitézekhezAdassék e levél azon vutézek kezébe, akik nem tudnak csinnyán bánni a borral. Én üzenöm Ormányi Józsa a sümegi vár kapitánya hogy akkor is látom a vitézôket, mégha azt is gondolják hogy a sümegi vár arra a messzi távolban van. Azért körmölöm ezt a vitézségi levelet, hogy a többi várkapitány is észlelje hogy mit csinálnak a vitézeik részög állapotukban. Ezek a vitézek már megitták az áldomást a következô háborúra is. Sokkal többet néznek a kulacs mályére mint azt önök gondolják, kedves kapitány urak. Fôleg a Hegyesd környéki pincékben hallottam hogy garázdálkodék ez a sok vitéz. De a csobánci pincéket is megritkitották a borból. S még önök csodálkozék hogy kikapnak a töröktôl amikor nekisereglenek részögségükben ? Aztán amikor meg a török elfoglalék a magyar várakat önök meg csodálkozék hogy ez hogyan történék meg. Hát persze hogy megtörténék amikor azok a bizonyos vitézök elvesztik a józan eszöket és a sokkal jobban túlerôben lévô töröknek nekimönnek.Én, a sümegi vár kapitánya azt is hallék hogy ezek a vitézök nem azért isznak mint a kerfekötô mert szerelmössek hanem azért mert kedvök tartja.


Azt tudtam a történelömben hogy a mi Balassink is iszék mint a kefekötô. De azért nem köllene e rossz szokást ezeknek a vitézöknek átvenni tôle. Visszatérvén a magyar meg a török háborújára. Csodálkozék a magyar nép hogy mennyi a veszteségünk ha csak ilyen vitézöket tudunk csatába küldeni? Csak tájékoztatásul közleném hogy e szép magyar vitézök, minden csata elött, és után lerészegödtek. S csak úgy álltak ki háborúzni az ellönséggel. A töröknek meg már nem volt túl sok baja a vitézökkel, ha részögök voltak mert csak annyit tettek a magyar ifjakkal hogy megkötözték és a vár tömlöcibe dobá ôket. Tudnék én még versöket is regélni a részögös vitézökrôl, pl a Borivóknak való kis versikét a Sokféle részögösökrôl szóló versikét amely arról szól hogy a jó bor kezdték el beszélleni. A sümegi vár vitézei is néha megemelték a kulacsot de nem annyira mint a többi vár seregei. E levél útján szeretném megkérni a vitézöket hogy egy kicsit kevesebbet igyanak a nedübôl. Kérem a Jó Istent hogy jobb útra térítse ôket. S ne háborúzzanak oktalanul. s ne cselekedjék józan észhiányában. Az a baj ezekkel a vitézökkel hogy elöbb cselekszék mint gondolkodék. S gyakran ez okozá a vesztöket.


Itt ülök Sümeg várában és azon gondolkodám, hogy hogyan is köszönném meg az eddigi kitartandó hallgatásukat ezöknek a kedves vitéz uraknak. Szerötném ha betartanák azt amit mondtam a nedürûl. Sok sok üdvözûlést küldök a többi vidéki várkapitánynak.


Ormányi Józs a XVI. századi sümegi vár kapitányaÍrta: Németh Balázs


Sümeg, 2004, XI.11.
Megtekintések száma: 1308

Értékelés küldése

Eddigi értékelések száma: 0

Sztori

Megfogalmazás

Összesített

0 pont

0 pont

0 pont

Értékelést, csak belépett felhasználó küldhet!

Utolsó 10 hozzászólás

Szeretnél hozzászólni ehhez az íráshoz?
Kattints ide a regsiztrációhoz, vagy ha már tag vagy, lépj be ide kattintva!

vissza a piszkozat.hu főoldalra

Copyright (c) piszkozat.hu 2008 - 2009

Adatkezelési jognyilatkozat    Kapcsolat    Szabályzat