BEKÜLDÉS
      KEZDŐLAP
      REGISZTRÁCIÓ
      BELÉPÉS
      TAGOK
      FÓRUM
_


Legtöbbet olvasott művek

      Népszerű Történetek
      Népszerű Versek
      Népszerű Idézetek
      Népszerű Humor
      Népszerű Chat beszélgetés
      Népszerű Dalszöveg
      Népszerű Mondókák
      Népszerű Felháborító
      Népszerű Vitatéma
      Népszerű Gondolatok
      Népszerű Vallás
      Népszerű Kritika
      Népszerű Iskolai jegyzetek
      Népszerű Egyéb

 

Összes kategóriák

      Történetek
      Versek
      Idézetek
      Humor
      Chat beszélgetés
      Dalszöveg
      Mondókák
      Felháborító
      Vitatéma
      Gondolatok
      Vallás
      Kritika
      Iskolai jegyzetek
      Egyéb

Webáruház bérlés

Weboldal készítés

Webshop készítés

Beklüdve: B.Farago_Aranka / 2017.10.17 - 16:06 / tortenet - egyeb

 Elküldöm egy ismerősömnek

 Hozzáadom a kedvencekhez

 Hozzászólás küldése ehhez az íráshoz

A "mi Pistánk"

Az 1800 -as évek utolsó harmadában került egy angol mérnôk ifjú feleségével a Bácskába , hogy csatornázási munkákat tervezzen meg. Itt telepedett le a fiatal házaspár és alapítottak családot. Születtek is szépen sorba a gyerekek, összesen tizennégy. Persze ebbôl csak hét élte meg a felnôtt kort, hiszen abban az idôben nagy volt még a gyerekhalálozás. Az utolsó gyermek születésekor meghalt az anya és rá nemsokára követte az ôt híven szeretô férj... is. A kis Gyurit az akkor már nagyobb és családos fiútestvérek nevelték váltva. Egy hónap itt, egy hónap ott. Igyekeztek kedvére tenni, kedvencét fôzni a sógornôk, de igazi otthon nélkül nevelkedett.A testvérek mind elkerültek Bácskából, javarész Budapestre költöztek, kivéve Pistát, ki elment Németországba, pontosabban Berlinbe szerencsét próbálni. Tehetséges, ügyes kezû szabó volt, hamarosan saját mûhelye lett, jöttek a rendelések mind magasabb körökbôl és velük együtt a szép jövedelem is. A gazdagságban nem feledkezett meg a három Budapesten élô hugáról és érkezett az útlevél a meghívólevéllel, hogy
- gyertek ki hozzám, felnevellek benneteket, gondoskodom rólatok.
Így került Németországba a három árva nôvér, Anna, Márta és Margit, kiket Pista kiiskolázott és szép hozománnyal férjhez adott.
A lányok képe minden családnál fô helyre került és már csak úgy emlegették ôket, a mi német lánykáink. Gondolt öccseire , bátyjaira is, kinek gyerekét hívta meg nyaralni, vagy jobb iskolába tanulni, kinek rendszeresen jöttek márkák egy kis segítségül.


Ekkor lett Pistából, a "mi Pistánk", hiszen egy nagy család számíthatott segítségére, tanácsaira, bôkezû adományaira. Szépen gyarapodott mindegyik és a családi összejöveteleken rendszeresen szóbakerült a "mi Pistánk", ki milyen jó és milyen gondoskodó természetû, támasza testvéreinek. Néhány kedves adoma, képek a jachtról, melyen már több rokon is utazott.


Hirtelen jött a csapás, a még 40 évét is alig betöltött Pista rosszul lett és a vizsgálat rosszindulatú daganatot állapított meg. A betegség hetek alatt vitte el.
A nagy család addigra már megerôsödött, minden testvér szép szakmával , jó állással rendelkezett, segítség nélkül is talpon maradtak, de ha ünnepeken együtt voltak, mindig szóba került a "mi Pistánk", ki olyan korán távozott, de röpke életét, vagyonát , tehetségét, szeretetét szétosztotta a családja között
Megtekintések száma: 181

Értékelés küldése

Eddigi értékelések száma: 0

Sztori

Megfogalmazás

Összesített

0 pont

0 pont

0 pont

Értékelést, csak belépett felhasználó küldhet!

Utolsó 10 hozzászólás

Szeretnél hozzászólni ehhez az íráshoz?
Kattints ide a regsiztrációhoz, vagy ha már tag vagy, lépj be ide kattintva!

vissza a piszkozat.hu főoldalra

Copyright (c) piszkozat.hu 2008 - 2009

Adatkezelési jognyilatkozat    Kapcsolat    Szabályzat